Marmer Impregneren

Alles over Marmer Impregneren van de Marmer Specialist

Om te weten waarom het marmer impregneren een belangrijk onderdeel is van het onderhoud van een marmer vloer moeten we eerst weten wat voor een steensoort marmer is.

Wat voor een steensoort is marmer?

Marmer valt onder de noemer kalkstenen. Maar niet alle kalksteensoorten zijn marmer. Wat maakt marmer dan anders? Of een kalksteen een marmer genoemd mag worden hangt sterk af van de kwaliteit en hoe de steen eruitziet. Een steen moet er heel mooi uitzien en mag geen holtes, scheurtjes of oneffenheden, zoals in kiezels zitten, bevatten. Er zijn 2 soorten marmer, namelijk: metamorfe en sedimentaire marmer.

Metamorfe marmer

Deze soort genaamd metamorfe marmer ziet men erg veel, hieronder vallen bijvoorbeeld de witte marmers uit Italië. Metamorfe marmer ontstaat wanneer een kalksteenlaag diep onder de grond belandt. Door de druk en temperatuur veranderd het marmer, oftewel het ondergaat een metamorfose. Het gesteente gaat dan “herkristalliseren” en veranderd in uiterlijk en structuur ten opzichte van de oorsprong. Bij deze marmersoort zijn ook geen fossielen meer te zien, deze zijn door de temperatuur vernietigd of helemaal één geworden met het gesteente. Veel mensen zien alleen de metamorfe marmer als ‘echte’ marmer, zij hebben als extra kwaliteitseis dat een marmer geen fossielen mag bevatten. U mag natuurlijk zelf beslissen welke definitie u aanhoudt.

Sedimentaire marmer

De andere soort is ontstaan door “lithificatie”, dit noemt men ook wel sedimentaire marmer. Deze variant ontstaat doordat sediment (vaak ook met fossielen) neerslaat. Door de hoge druk van het eigen gewicht krimpt het en in de loop van de tijd gaat het verstenen. Dit veroorzaakt ook de hoge dichtheid. Sedimentair marmer komt bijvoorbeeld veel uit België.

Waarom marmer impregneren?Marmer impregneren

Het is belangrijk om uw kostbare vloer goed te beschermen en dus om het marmer te impregneren Vooral in badkamers, sanitaire ruimtes of andere ruimtes met een hoog vochtgehalte is het nodig om marmer te impregneren. In een dergelijke ruimte worden de tegels namelijk veel blootgesteld aan vocht of condens van water. Een impregneer laag beschermt de steen, waardoor vuil en vocht er dan niet in kunnen trekken. Vlekken van ingetrokken vocht worden zo voorkomen en de kwaliteit van het marmer blijft langer gewaarborgd.

In een minder vochtige ruimte zoals uw keuken en/of woonkamer is impregneren echter ook aan te raden, maar dan om een andere reden. Doordat marmer dus een kalksteen is, vormen naast vocht ook zuren een risico. Een zuur middel tast de kalk in de steen aan en dit kan ook voor lelijke vlekken zorgen. Door de impregneer laag wordt het intrekken van zuur zoals wijn of citroen vertraagd en heeft u meer tijd om het op tijd weg te halen.

Hoe vaak moet marmer geïmpregneerd worden?

Dit is sterk afhankelijk van de omstandigheden waarin de vloer ligt. Hieronder vind u een globale richtlijn voor een aantal omstandigheden.

  • Natuursteen die binnen ligt: eens in de 5 jaar
  • Natuursteen buiten: 1 keer per jaar
  • Natuursteen vochtige ruimte: 1 keer per jaar

Wilt u meer informatie ontvangen over het impregneren van uw marmeren vloer? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bespreken de huidige status van uw natuursteen, adviseren de nodige behandelingen en komen bij interesse langs om gratis een proefstuk aan u te laten zien. Bent u niet tevreden? Dan betaalt u ons helemaal niets!

Een gratis proefstuk?​

Laat je door ons terugbellen.

Scroll naar top